Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μέρος του exclusive περιεχομένου μας που προσφέρουμε στους εγγεγραμμένους χρήστες της mailing list μας, και στάλθηκε στις 19-09-2013
Αποφασίσαμε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κοινοποιούμε ΚΑΠΟΙΑ από αυτά τα άρθρα για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες αλλά και ως μέσο προώθησης! Αν θέλετε και εσείς να λαμβάνετε πρώτοι παρόμοιο περιεχόμενο στα εισερχόμενα σας… γίνετε μέλος της παρέας μας!
Όταν έρχεται η ώρα για να ανεβάσουμε ένα καινούργιο post, οι περισσότεροι από εμάς, ξοδεύουμε αρκετές ώρες για να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα, να γράψουμε το κείμενο, να βρούμε τις κατάλληλες φωτογραφίες και να κάνουμε τον τελικό έλεγχο και διορθώσεις.
Πολλές φορές όμως μπορεί όλος αυτός ο κόπος να μην αποδώσει τα μέγιστα αν δεν έχουμε σκεφτεί κάποιες λεπτομέρειες όπως πχ. την κατάλληλη ώρα να το ανεβάσουμε ή να τοποθετήσουμε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά στα tags ή στο κείμενο.
Πώς όμως μπορούμε να ξέρουμε τι αποδίδει καλύτερα; Ποιες ώρες είναι οι πιο κατάλληλες για να δημοσιεύσουμε ένα καινούργιο post; Και τι αναζητά συνήθως ένας επισκέπτης στο ιστολόγιο μας; Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν εύκολα με την χρήση ενός εργαλείου ανάλυσης επισκεψιμότητας, όπως το Google Analytics.
Γιατί το Google Analytics;
- Έχει καθιερωθεί πλέον στο διαδίκτυο και όλες οι εταιρείες που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους on line μέσω blogs, ζητούν αναφορές επισκεψιμότητας απο το Google analytics
- Έχει τη δυνατότητα να παρέχει όλο το βάθος των στοιχείων που μπορεί να ζητήσει ένας Blogger, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί καλύτερα την δουλειά του.
- Έχει εύκολο και κατανοητό περιβάλλον
- Είναι δωρεάν.
- Και τέλος, μιας και η πλειοψηφία των ελληνικών blogs είναι στην πλατφόρμα της Google, και το analytics αποτελεί εργαλείο της ίδιας εταιρείας, είναι πολύ εύκολη η δημιουργία λογαριασμού και η σύνδεση με την πλατφόρμα του Blogger.
Για να δεις πως θα το ενεργοποιήσεις δες το tutorial που ετοιμάσαμε.
Για να ενεργοποιήσουμε τα Google analytics στο blog μας, πρέπει πρώτα να κάνουμε εγγραφή στην δωρεάν υπηρεσία. Να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν λογαριασμό, με τον παρακάτω τρόπο
1. Πηγαίνουμε στη διεύθυνση www.google.com/analytics και επιλέγουμε “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ”
2. Κάνουμε κλικ στο “ΕΓΓΡΑΦΗ”
3. Στο “Τι θα θέλατε να παρακολουθήσετε;” επιλέγουμε “ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ”
4. Αν έχουμε διαφημίσεις adsense στο ιστολόγιο μας επιλέγουμε “κλασικό analytics” αν όχι το “universal analytics”
5. Στην “Ρύθμιση της ιδιοκτησίας ιστού σας” συμπληρώνουμε τα στοιχεία του blog μας.
6. Στο “όνομα λογαριασμού” συμπληρώνεται το όνομα που θέλετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε τις “Ρυθμίσεις κοινής χρήσης δεδομένων” και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει// Τέλος Πατάμε “ΛΗΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ”
7.στην οθόνη που οδηγούμαστε υπάρχει ένας κωδικός (αναγνωριστικό παρακολούθησης) , τον οποίο κάνουμε copy.
Και περνάμε τώρα στο επόμενο βήμα που είναι η σύνδεση του λογαριασμού που μόλις δημιουργήσαμε με το Blog μας.
Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Απο τον πίνακα ελέγχου του ιστολογίου μας επιλέγουμε “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”
2. Επιλέγουμε “ΑΛΛΟ” και κατόπιν κάτω κάτω στην επιλογή “Αναγνωριστικός αριθμός ιδιότητας ιστού Analytics” βάζουμε τον κωδικό που αντιγράψαμε όταν δημιουργήσαμε λογαριασμό στα analytics (αναγνωριστικό παρακολούθησης)
3. Τέλος πατάμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ” και είμαστε έτοιμοι.
Τώρα μπορείτε να κάνετε Login στον λογαριασμό σας στα analytics και να αρχίσετε να βλέπετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στατιστικά επισκεψιμότητας. Μην σας φανεί παράξενο αν τα νούμερα των επισκέψεων που σας παρουσιάζει το analytics έχουν τόσο μεγάλη διαφορά με αυτά του Blogger… Δείτε στο άρθρο “Απόκλιση στα στατιστικά. Blogger vs Google Analytics” γιατί συμβαίνει αυτό!
NO COMMENT