Copyright, plagiarism και αντιγραφές

Το blogging είναι μια συνεχής μάχη, και το ξέρετε καλά όλοι όσοι προσπαθείτε καθημερινά να δώσετε στους αναγνώστες σας ποιοτικό περιεχόμενο, όμορφες φωτογραφίες, πρωτότυπες συμβουλές, και καλοστημένα άρθρα.

Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που μαζί με τις ενέργειες προώθησης των άρθρων μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα και ως full time job! Και ενώ εσείς λοιπόν δουλεύετε σκληρά για να προσφέρετε στους χρήστες του ιστολογίου σας μια όμορφη εμπειρία, υπάρχουν ανάμεσα μας και τα παπαγαλάκια της blogόσφαιρας, που μοναδική τους δουλειά είναι να αναδημοσιεύουν κείμενα άλλων, χωρίς ποτέ να πάρουν την έγκριση τους και ξεχνώντας μαεστρικά πάντοτε να δώσουν έστω τα ανάλογα  credits στον author του άρθρου.

Και συνήθως όταν κληθείτε να δράσετε πίσω από αυτά τα parrot blogs/sites θα έρθετε αντιμέτωποι είτε με ανθρώπους που δεν απαντούν στα mail σας, είτε με καθυστερημένες ενέργειες που θα σας βγάλουν από τα ρούχα σας! Πιστέψτε με όλοι χάνουμε την ψυχραιμία μας αντιμετωπίζοντας την απάθεια. Αλλά αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονάχα μέθοδος και ενημέρωση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κατανοώντας τι ακριβώς είναι η πνευματική σας ιδιοκτησία και τα δικαιώματα σας;

Σας παραθέτω πιο κάτω ένα αποσπάσιμα δύο ερωτοαπάντησεων από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τι προστατεύει η Πνευματική Ιδιοκτησία;

Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη, οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες και οι ανθολογίες, εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη.

Επίσης το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύει τις βάσεις δεδομένων, οι οποίες λόγω της επιλογής ή διευθέτησης του περιεχομένου τους αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα. Η προστασία αυτή δεν εκτείνεται στο περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων και δεν θίγει κανένα από τα δικαιώματα που υφίστανται στο περιεχόμενο αυτό.

Προστατεύονται επίσης τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και το προπαρασκευαστικό υλικό του σχεδιασμού τους. Η προστασία παρέχεται σε κάθε μορφή έκφρασης ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Κατοχυρώνεται το δικαίωμα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας;

Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ.2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης) η απόλαυση και η άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπόκεινται σε καμία διατύπωση. Δεν απαιτείται συνεπώς η τήρηση κάποιας τυπικής διαδικασίας ή η σύμπραξη κάποιας κρατικής ή μη υπηρεσίας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε ένα έργο, όπως ισχύει για την κτήση δικαιωμάτων επί άλλων άυλων αγαθών (πχ. κατοχύρωση σήματος).

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι η πνευματική ιδιοκτησία αφορά ΚΑΙ τους χρήστες του διαδικτύου και ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ώστε να κατοχυρώσετε τα πνευματικά σας δικαιώματα, δεν χρειάζεται καν να το αναφέρετε.

Από την στιγμή που ανεβάσετε κάποιο πρωτότυπο περιεχόμενο στο προσωπικό σας ιστολόγιο σας ανήκει, καθώς αποτελεί πνευματική σας ιδιοκτησία και έχετε πάνω της κάθε περιουσιακό και ηθικό δικαίωμα!

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας http://www.opi.gr

Αφού λοιπόν κατανοήσαμε τα πνευματικά μας δικαιώματα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να προστατευτείτε, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιγράψουν άρθρα από το blog σας.

1. Creative Commons

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε κάποιες ενέργειες ώστε να κατοχυρώσετε τα πνευματικά σας δικαιώματα, με το που αναρτώνται τα άρθρα σας online είναι “All rights reserved”.

Εναλλακτικά όμως μπορείτε να βοηθήσετε τους χρήστες του blog σας να κατανοήσουν πως θέλετε να συμπεριφερθούν στο περιεχόμενο του ιστολογίου σας χρησιμοποιώντας κάποιες από τις άδειες creative commons, που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Έτσι σε κάποιο εμφανές σημείο στο blog σας μπορείτε προσθέσετε το ανάλογο σήμα έτσι ώστε να αποτρέψετε τους επίδοξους αντιγραφείς.

Περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.creativecommons.gr/

Η Creative Commons λοιπόν έχει εκδώσει έξι τύπους αδειών από τις οποίες Οι συγγραφείς μπορούν να επιλέξουν κάποια/κάποιες  ώστε να προστατέψουν το έργο τους κατά τη διάδοσή του στο Διαδίκτυο. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις προτεινόμενες άδειες, και να τις προσθέσετε και εσείς στο δικό σας blog.

Στα Ελληνικά

Και στα αγγλικά

2. See more at: 

Δεύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα κείμενα σας από αντιγραφές είναι να προσθέσετε ένα κομμάτι κώδικα στο blog σας, το οποίο κάθε φορά που κάποιος κάνει αντιγραφή ένα κομμάτι του κειμένου σας, κατά την επικόλληση θα εμφανίζεται αυτόματα μαζί με το κείμενο και ένα μήνυμα  όπως π.χ. δείτε περισσότερα στην πηγή.

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο κάτι τόσο απλό μπορεί να είναι η υπενθύμιση που χρειάζονται κάποιοι ώστε να προσθέσουν έστω έναν ενεργό σύνδεσμο προς το ιστολόγιο σας.

3. Scripts

Βέβαια αν θέλετε κάτι πιο δραστικό από τα παραπάνω μπορείτε να δείτε δύο ενδιαφέροντα tutorial του Γιώργου, στα οποία σας δείχνει με ποιον τρόπο μπορείτε εύκολα να “απενεργοποιήσετε” την δυνατότητα επιλογής κειμένου στο blog σας. 

Προστατέψετε τα κείμενα σας από αντιγραφές. (Μέρος 1ο)

Προστατέψετε τα κείμενα σας από αντιγραφές. (Μέρος 2ο)

4. Watermark

Όσον αφορά τις φωτογραφίες σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα watermark εύκολα με την χρήση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, το οποίο θα το προσθέτετε σε κάθε photo που ανεβάζετε στο blog σας.

Δείτε τον τρόπο και τα βήματα στο ακόλουθο tutorial

Πως να φτιάξουμε watermark για τις φωτογραφίες μας με το Picmonkey;

Πως ανακαλύπτεται όμως αν κάποιος έχει αντιγράψει τα άρθρα σας;

Υπάρχουν διάφορα online εργαλεία που σας βοηθούν να διαπιστώσετε κατά πόσο υπάρχουν διπλό-εγγραφές του κειμένου σας στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα παρακάτω. Όπου απλά βάζετε το url του blog σας ή κομμάτι του άρθρου το οποίο θέλετε να ελέγξετε.

http://www.plagiarism-detect.com

http://www.plagspotter.com

Για να checkάρεται εάν κάποιος έχει αντιγράψει τις φωτογραφίες σας μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο που έγραψα πριν λίγο καιρό: Μήπως κάποιος δανείστηκε τις φωτογραφίες σας;

Τι μπορείτε να κάνετε αφού διαπιστώσετε ότι κάποιος αντέγραψε τα post σας; 

Πρώτα από όλα κάντε ένα screenshot! Ναι είναι απαραίτητο να έχετε κάποιου είδους στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσετε αργότερα τα ζητούμενα σας.

Προσπαθήστε σε πρώτη φάση ήρεμα και ψύχραιμα να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε blog ή site και να του ζητήσετε να κατεβάσει την συγκεκριμένη ανάρτηση.

Αν δεν απαντήσουν καθόλου ή απαντήσουν ότι αρνούνται να κατεβάσουν το άρθρο σας ή διαπιστώσετε ότι εκμεταλλεύονται πάνω από 2-3 άρθρα σας, και είναι τακτική τους το να αντιγράφουν περιεχόμενο μπορείτε να τους αναφέρετε με τους εξής τρόπους.

Αν έχουν blog στον blogger: https://support.google.com/blogger/answer/76315?hl=en&ref_topic=3339302

Αν έχουν blog στην wordpress: http://en.support.wordpress.com/report-blogs/

Αν χρησιμοποιούν διαφημίσεις adsense: https://support.google.com/adsense/contact/violation_report

Σε κάθε άλλη περίπτωση στο Safer internet: http://www.saferinternet.gr/mob/index.php?parentobjId=Page256

Τέλος πριν προβείτε σε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες σιγουρευτείτε ότι η αναδημοσίευση του άρθρου σας δεν έγινε για κάποιον από τους παρακάτω λόγους.

(Απόσπασμα απο την ιστοσελίδα http://www.saferinternet.gr)

 Όπως και στις παραδοσιακές μορφές δημιουργίας, έτσι και στο Διαδίκτυο τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας. Βάσει του ισχύοντος στην Ελλάδα Νόμου 2121/1993, επιτρέπεται:

  • η αναπαραγωγή έργου για ιδιωτική χρήση,
  • η παράθεση αποσπασμάτων / η αναπαραγωγή υλικού σε σχολικά βιβλία και ανθολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται η πηγή,
  • η αναπαραγωγή αποσπασμάτων για διδασκαλία,
  • η αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχεία,
  • η χρήση για λόγους ενημέρωσης.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν δεν αναγράφεται ευκρινώς ότι το περιεχόμενο δε διέπεται από πνευματική ιδιοκτησία, απαγορεύεται η χρήση του χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού.


Είμαι η Ανθή, co-founder στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies και εμπνεύστρια του all4blogs.gr. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου σχετικά με την προώθηση, βελτίωση και ανάπτυξη του blog σας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.