Το σύμβολο #, που ονομάζεται και Hashtag (ετικέτα), χρησιμοποιείται για να επισημαίνονται λέξεις-κλειδιά ή θέματα σε ένα Tweet.
Προσθέτοντας λοιπόν το σύμβολο της ετικέτας πριν από μια σχετική λέξη-κλειδί ή φράση (χωρίς κενά) στο Tweet σου, το Tweet θα κατηγοριοποιηθεί αυτόματα, με αποτέλεσμα εάν εσύ ή κάποιος άλλος κάνει κλικ σε μια λέξη με # σε οποιοδήποτε μήνυμα, θα εμφανιστούν και όλα τα υπόλοιπα Τweet που έχουν επισημανθεί με αυτήν τη λέξη-κλειδί.
Σκέψου το κάτι σαν τις ετικέτες στο Blog σου, που με το κάνεις κλικ πάνω σε αυτές, είναι σαν να κάνεις αναζήτηση με βάση την συγκεκριμένη λέξη κλειδί και μεταφέρεσαι σε μια σελίδα με όλα τα σχετικά αποτελέσματα.
Για την ιστορία το φαινόμενο hashtag έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις εποχές του IRC και έμεινε ξεχασμένο μέχρι που το 2007 ο Chris Messina πρότεινε να το χρησιμοποιούν ώστε να δημιουργήσουν κάποια group με συγκεκριμένα θέματα ενδιαφέροντος.
how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?
—Chris Messina, (“factoryjoe”), August 23, 2007[6]
Από το 2007 μέχρι σήμερα λοιπόν οι ετικέτες όχι απλά βοήθησαν τους χρήστες του twitter να ομαδοποιήσουν τα μηνύματα τους αλλά έγιναν απαραίτητες και πέρασαν και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Πως μπορείς να δημιουργήσεις και εσύ ένα hashtag;
Δεν χρειάζεσαι ούτε τεχνικές γνώσεις ούτε εμπειρία. Ξεκινάς απλά με το σύμβολο # και δίπλα ενωμένη βάζεις την λέξη ή φράση που θέλεις. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι να μην βάλεις καθόλου κενά.
Μερικοί απλοί κανόνες
- Προσπάθησε να κρατήσεις το hashtag σου όσο το δυνατόν πιο μικρό και εύηχο γίνεται ώστε να το θυμούνται.
- Διάλεξε κάτι το οποίο είναι πασιφανές και δεν μπορεί να το μπερδέψει κάποιος.
Πάρε για παράδειγμα την αμερικανική έκδοση του X-Factor. Οι παραγωγοί ήθελαν να διαφοροποιήσουν το show από την αρχική βρετανική έκδοση για τον λόγο αυτό θεώρησαν σωστό να δημιουργήσουν το hashtag #XFUSA .Συνέβη όμως το εξής αστείο γεγονός. Όταν άρχισε το show οι χρήστες χρησιμοποιούσαν το #xfactor πέντε φορές περισσότερο από ό, τι #xfusa. Γιατί το πρώτο απλά ήταν το προφανές. - Και τέλος προσπάθησε να αποφύγεις την υπερβολική χρήση των hashtag σε ένα μήνυμα. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι πάνω απο 4-5 ετικέτες θεωρείται μόλυνση… και κανείς δεν θέλει να τον φωνάζουν Tanker… σωστά!?
Πηγές:
WikiPedia.org
support.twitter.com
NO COMMENT