Συνεχίζουμε τη νέα μας στήλη Δωρεάν πλατφόρμες blogging με σκοπό να συγκεντρώσουμε και να συμπιέσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε σε ποια δωρεάν υπηρεσία θα φιλοξενήσετε το δικό σας blog, είτε είναι καινούργιο είτε αν θέλετε να μεταφέρετε το ήδη υπάρχον. Σειρά έχει η πλατφόρμα WordPress.com
Δείτε εδώ την παρουσίαση του Blogger.com
WordPress.com
Λίγα λόγια…
Ίσως το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν ψάξει για αυτό στο διαδίκτυο είναι η ύπαρξη δυο σελίδων του wordpress.com και του wordpress.org. Το .com παρέχει δωρεάν δημιουργία και φιλοξενία του blog μας ενώ το .org είναι η διαδικτυακή πύλη της κοινότητας που αναπτύσσει το λογισμικό WordPress. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά με τις περισσότερες πλατφόρμες blogging, η δυνατότητα φιλοξενίας σε δικό μας hosting μιας και το WordPress εκτός από blogging tool αποτελεί και ένα σύγχρονο σύστημα CMS ανοικτού κώδικα (Content Management System) και διατίθεται δωρεάν από το wordpress.org.
Για την ιστορία το WordPress δημιουργήθηκε το 2003 από τους Matt Mullenweg και Mike Little και αποτελεί παραλλαγή και εξέλιξη μιας άλλης πλατφόρμας blogging του b2. Μαζί με το blogger.com θεωρείτε μια από τις δυο πιο διαδεδομένες πλατφόρμες.
Βασικά χαρακτηριστικά
Η υπηρεσία blogging του wordpress.com παρέχετε στην βασική της μορφή δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός e-mail.
Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
- Δημιουργία απεριόριστων blog με ένα λογαριασμό
- Δωρεάν χώρος φιλοξενίας 3GB ανά blog με δυνατότητα επέκτασης με πληρωμή
- Αγορά και εγκατάσταση domain name .com, .org και .net μέσω του wordpress.com ή εγκατάσταση του δικού σας domain με πληρωμή
- 120+ Γλώσσες
- Έτοιμα θέματα αλλά με περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής. Δυνατότητα αγοράς άλλων θεμάτων ή αγοράς του Custom Design upgrade για την δημιουργία δικού σας.
- Απεριόριστες ξεχωριστές σελίδες (pages)
- Τα περισσότερα δωρεάν θέματα είναι συμβατά και με κινητά (responsive design)
- Έτοιμα widgets που καλύπτουν όλες τις βασικές λειτουργίες. Η δυνατότητα προσθήκης από άλλες πηγές παρέχετε μόνο στην Enterprise edition
- Σχόλια με προστασία spam
- Δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών και συνδέσμων απευθείας στις αναρτήσεις σας.
- Προγραμματισμός δημοσιεύσεων
- Ενσωματωμένα στατιστικά
- εισαγωγή widgets, όπως πχ Gallery, στο περιεχόμενο με χρήση ετικετών
- Δυνατότητα εισαγωγής / μεταφοράς από άλλες πλατφόρμες
- Δυνατότητα δημιουργίας private blogs με απεριόριστους καλεσμένους
- Η δυνατότητα εισαγωγής διαφημίσεων είναι αρχικά δεσμευμένη για χρήση από το wordpress.com που σημαίνει ότι σε κάθε δωρεάν blog εμφανίζονται διαφημίσεις τις οποίες καρπώνεται το wordpress.com. Υπάρχει όμως δυνατότητα πληρωμής για αφαίρεση των διαφημίσεων και/ή συμμετοχής στο WordAds με κάποιες προϋποθέσεις.
- Δυνατότητα μεταφοράς σε δικό σας hosting
Θετικά
Η δύναμη της πλατφόρμας WordPress ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες ενός blog και καλύπτει και με το παραπάνω ακόμα και απαιτητικά sites. Χαρακτηριστικά που με μια γρήγορη ματιά φαίνονται αρνητικά, όπως οι ελάχιστες επιλογές για την διαμόρφωση του theme στην δωρεάν μορφή της πλατφόρμας, τελικά αποτελούν προσόν μιας και τα περισσότερα blogs που φιλοξενούνται είναι όμορφα, γρήγορα και ευχάριστα. Αλλά και άλλα πολλά ακόμα όπως η δυνατότητα εισαγωγής / μεταφοράς του blog μας από άλλες πλατφόρμες, η δυνατότητα private blogs με απεριόριστους καλεσμένους, η εισαγωγή widgets στο περιεχόμενο με χρήση ετικετών κ.α.
Αρνητικά
Νομίζω ότι η προβολή διαφημίσεων από την σελίδα αποτελεί αναγκαίο κακό για ένα blog που φιλοξενείτε δωρεάν στο wordpress.com, αλλά δεν παύει να είναι αρνητικό από την στιγμή που δεν είναι επωφελές για τον blogger.
Oι ελάχιστες επιλογές για την διαμόρφωση του theme, όπως είπα και πιο πάνω, δεν αποτελούν πάντα αρνητικό χαρακτηριστικό. Πολλές φορές μετριάζουν τα αισθητικά άσχημα αποτελέσματα που βλέπουμε σε άλλα blogs, αλλά παρ ’όλα αυτά αν θέλεις να κάνεις πέντε πράγματα παραπάνω πρέπει να πληρώσεις.
Γιατί να επιλέξω την πλατφόρμα wordpress.com
Καταρχάς αν θέλετε το blog σας να το εξελίξετε σε κάτι παραπάνω από blog νομίζω ότι το wordpress.com είναι η καλύτερη αρχή. Αν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε και μερικά χρήματα στην αγορά δυνατοτήτων, theme ή στην αγορά δικού σας hosting το wordpress θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος.
Ποια είναι η εμπειρία σας από την πλατφόρμα wordpress.com;
Συμφωνείτε με τη λογική του «επι πληρωμή» στο wordpress.com;
Περιμένω τα σχόλια και τις ερωτήσεις σας.
NO COMMENT